Palais Schaumburg


De belangrijkste vertegenwoordiger van de Neue Deutsche Welle wordt begin 1980 opgericht als Holger Hiller en Thomas Fehlmann elkaar leren kennen. Met de Amerikaan Chris Lunch op bas en F.M. Einheit (die op hetzelfde moment ook in Abwärts en Einstürzende Neubauten speelt) op drums wordt de eerste single Rote Lichter opgenomen. Palais Schaumburg, de naam is ontleend aan de voormalige residentie van de Duitse bondskanselier, gaat als voorprogramma op tournee met Pere Ubu. Zij attenderen Daniel Miller, de eigenaar van het Mute-label, op de groep. 

Op uitnodiging van Miller speelt het viertal in Londen, waarna F.M. Einheit de groep verlaat. Hij wordt vervangen door Ralf Hertwig, afkomstig uit de Hamburgse funkgroep Front. Wanneer deze bezetting enkele weken bij elkaar is, worden de opnamen voor hun debuut album ‘Palais Schaumburg’ gestart. Op de hoes prijkt David Cunningham, de man achter de Flying Lizards en een serieuze geluidskunstenaar die onder meer met Michael Nyman heeft gewerkt, als producer.  Zijn taak bestaat er voornamelijk uit de vastgelopen opnamen tot een goed einde te brengen. 

Het album ‘Palais Schaumburg’ (1981) is één van de meest oorspronkelijke platen ooit verschenen: de groep breekt met de Anglo-Amerikaanse rocktraditie en speelt een hoekig en springerig soort muziek dat aansluit op de Duitse expressionistische traditie van de jaren twintig en dertig. Een duidelijk voorbeeld van hun stijl is de single ‘Wir Bauen Eine Neue Stadt’. 

Na dit album verliet Hiller de band voor een solo-carrière. De band maakte zonder hem nog twee albums zonder veel succes en gooide in 1984 de handdoek in de ring.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...