Post-punk...?

De oorsprong van post-punk (’78-’84) ligt in het vroege werk van the Velvet Underground, een band die als een van de eerste rock mixte met avant-garde. In het kielzog hiervan ‘volgen’ bands zoals Roxy Music, Can, Faust en Neu!, aangevuld met Afro-Amerikaanse en Caribische stijlen zoals (afro) funk, soul en dub reggae. Ook Kraftwerk, Captain Beefheart, Iggy Pop, David Bowie and Brian Eno hebben een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van post-punk. 

Was punk in wezen gebaseerd op primitieve rock & roll en nihilistisch van aard (‘no future’), post-punk bouwt juist aan een nieuw begin. Vernieuwende muziek, gebouwd op andere fundamenten. Geen stoere rock poses, maar meer doordachte concepten en ideeën. Ideeën  die betrekking hebben op maatschappelijke verhoudingen, kunst, de muziekwereld of ‘gewoon’ absurdistisch waren. Een alternatief voor de toekomst. Niet alleen tegenstemmen maar ook actief zelf in de weer met hoe dan wel. Resultaat hiervan was onder andere het ontstaan van veel verschillende, kleine platenlabels. Vaak door muziekfans en bands gestart, uitgaand van de ‘do it yourself’ (D.I.Y.) gedachte. Voorbeelden van dit soort labels: Factory, Rough Trade, 4AD, Mute en SST.

Belangrijke post-punk bands zijn (onder vele anderen!): Public Image Ltd., Wire, Gang of Four, Television, Magazine, Talking Heads, Pere Ubu, Devo, Joy Division, This Heat, The Fall, Coil, Fad Gadget, Japan, Tuxedomoon en Virgin Prunes.

Voor een heel klein tipje van de sluier...:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...