Following dEUS, Following Sea

En ja hoor, binnen 9 maanden na voorganger Keep You Close komen de godenzonen uit Antwerpen geheel onverwacht met een opvolger: Following Sea. Ik had mijn vertrouwen een beetje verloren in de band, met pijn in het hart; de overdadige bombast op Keep You Close maakte eerst indruk, maar ging al snel irriteren. 

Koffietafelboek
Onder de vettig glimmende produktie bleken nogal wat flauwe nummers schuil te gaan die het topzware gewicht niet konden dragen. Als een super-de-luxe koffietafelboek op een te klein tafeltje met wankele, iele pootjes. Live was het weliswaar strak, hard en professioneel, maar ook een beetje levenloos. Niet gek dat juist hun akoestische set op Crossing Border een verademing was.

Volumeknop
En nu dus uit het niets een nieuwe plaat. Geen woordgrappen hier over dEUS Ex Machina. Deels is Following Sea, Barman is een verwoed zeiler, gevuld met restmateriaal van de voorganger, maar dat mag de pret niet drukken. Vlag uit, spot aan en draai de volumeknop gerust helemaal naar rechts: dEUS voelt weer spontaan, funky en spannend! De samenhang is misschien ver te zoeken, maar zie dat vooral als een dikke plus. 

Natuurlijke ventilatie
Meer lucht, meer licht, meer chaos en nu en dan onbeschaamd poppy. De laatste twee platen voelden claustrofobisch en volledig dichtgesmeerd, geluid als isolatiemateriaal. Nu is er gelukkig weer natuurlijke ventilatie in huize dEUS. Wat ruiten zijn aan diggelen geslagen, het dak mag weer lekken en een frisse zeewind waait naar binnen.

Godjes
Een spontane release, een spontaan geluid. Mijn geloof in deze godjes is terug. De eerste single Quatre Mains is meteen hun eerste Franstalige nummer. Barman à la Gainsbourg.

Très, très bon, monsieurs. Ecouter c’est croire...


1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...