23 Skidoo: get outta here!

Ook zo lekker gedanst op ‘Block Rockin’ Beats’ van de Chemical Brothers? Misschien moet je dan even verder lezen over 23 Skidoo. 

23 Skidoo was een Britse band die post-punk, dance, rock, wereldmuziek en industrial versmolten tot een voor die tijd nieuw mengsel. Hun naam is (waarschijnlijk) afkomstig van een Amerikaanse uitdrukking (slang) uit de jaren ’20. Vrij vertaald ‘wegwezen voordat je eruit wordt gegooid’. De band is met haar experimentele geluid verwant aan groepen als A Certain Ratio, Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, Coil, The Pop Group en This Heat. 

Na enkele singles en 12 inches verschijnt in 1982 hun debuut album ‘Seven Songs’ dat naar verluidt de bedwelmende en beklemmende hitte en vochtigheid van een Afrikaans oerwoud wil oproepen. En dat lukt. Ritmische, opzwepende tracks zoals ‘Kundalini’, ‘Vegas El Bandito’ en ‘IY’ worden afgewisseld met duistere soundscapes als ‘Mary's Operation’. De alles verzengende bas in ‘Porno Bass’ (hoe toepasselijk) en de gesamplede stemmen creëren een onheilspellende diepte. 
Pretty scary stuff.

Na ‘Seven Songs’ maakt 23 Skidoo nog enkele 12 inches en albums, waarna zij uiteindelijk in 2003 stoppen.

En wat is nu de link met de Chemical Brothers? Wel, het lijkt er sterk op dat zij de vette, rollende bas uit hun ‘Block Rockin’ Beats’ (1997) hebben geleend van 23 Skidoo's ‘Coup’ uit 1984. Helaas hebben de heren dit nooit echt toegegeven (net als hun sample van Kraftwerk, zie het eerdere artikel over Kraftwerk). 

See and listen for yourself:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...