Birth, School, Work, Death

Weinig bands vond ik zo stoer, zo streetwise als The Godfathers uit Elephant & Castle, een wijk in Londen. Opgericht in 1985 door de broers Peter en Chris Coyne, nadat hun eerdere (punk)band The Sid Presley Experience uit elkaar was gevallen. Over goede bandnamen gesproken... Strak in het pak, boze blik, angry young men en een indrukwekkend Londens accent. Denk aan de karakters uit Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch

Helaas maar één keer live gezien op een festival, waarbij de stemming van de peetvaders vijandig was. Geen idee waarom, maar wel spannend. Later nog een poging gewaagd, maar het was ook een band die soms niet kwam opdagen. Very rock & roll natuurlijk, verras je fans!

De single ‘Birth, School, Work, Death’ van hun tweede, gelijknamige plaat uit 1988 bracht bekendheid in en vooral ook buiten Groot-Brittannië. Het leven samengevat in vier woorden, gebracht met een indrukwekkende ernst. In hetzelfde jaar speelden de heren op Pinkpop. Het jaar waarin ook de Red Hot Chili Peppers (ja ja, met hun sokken) voor het eerst op bezoek kwamen in Limburg. Toen bands nog gevaarlijk leken en aanstootgevend waren. Andere koek dan het K3-gehalte van tegenwoordig.

Sterke singles en albums werden nog wel gemaakt, maar in eigen land bleef de band opvallend genoeg tamelijk onbekend. De oerknal van hun oudere singles werd niet meer herhaald. Enigszins dolgedraaid van het vele toeren viel de band in het midden van de jaren '90 uit elkaar.  Misschien te vroeg gepiekt; de Britpop kwam op terwijl The Godfathers via een zijdeur het podium verlieten. 

In 2008 komen The Godfathers weer bij elkaar in hun oorspronkelijke bezetting en treden weer geregeld op. Vooral in Engeland en Spanje. Goed nieuws, maar ik hou het bij de herinnering. En clips als deze. Kijken! Waarom? Cause I said so! 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...