Les Rita Mitsouko

Et maintenant...new wave uit Frankrijk! Een goede reden om hun muziek en bijzondere clips weer eens te voorschijn te toveren. C’est avec plaisir je vous présente Les Rita Mitsouko...

Les Rita Mitsouko wordt in 1979 opgericht door Catherine Ringer en Fred Chichin. Begonnen op op feesten in kraakpanden in Parijs, brengen zij in 1984 hun debuutalbum getiteld ‘Rita Mitsouko’ uit. Hiermee bereikt de excentrieke groep een groter publiek, mede door de single 'Marcia Baila' die in 1985 werd uitgebracht. Ook de bijbehorende videoclip, met de bandleden uitgedost in exotische kostuums, wordt al snel populair. Hun populariteit blijft vooral beperkt tot Frankrijk. 'Marcia Baila' is een hommage aan de Argentijnse danseres Marcia Moretto, die in 1981 op jonge leeftijd stierf aan kanker. 


Met de opmerkelijke videoclip voor 'Marcia Baila' is de toon gezet. Veel van hun andere clips worden ook geregisseerd door de regisseur Jean Baptiste Mondino. In 1986 volgt het tweede album, ‘The No Comprendo’. Het nummer ‘C'est comme ça’ van dit album is waarschijnlijk het bekendste nummer van de groep en haalt de top-10 in de Franse hitlijsten. De videoclip bij het nummer laat een doorgedraaide aap zien die op zijn hotelkamer aan het zappen is, maar op elk kanaal het nummer van Les Rita Mitsouko tegenkomt.

 

In 1988 werkt het duo voor haar derde album, ‘Marc et Robert’, samen met de Amerikaanse groep Sparks. Het nummer ‘Singing In The Shower’ werd ook buiten Frankrijk een bescheiden hit. Maar favoriet van Plusmingus is toch echt ‘Le Petit Train’. Onverwoestbaar dansbaar, vreemd en onvergelijkbaar. Un chanson a la New Wave.

 

Er werden nog verscheidene albums uitgebracht, waaronder een verzamelalbum in 2001, waarbij het succes tot Frankijk beperkt blijft. Met de gezondheid van Fred Chichin, inmiddels de echtgenoot van Catherine Ringer, gaat het bergafwaarts; in 2007 overlijdt hij in een ziekenhuis in Parijs. Catherine gaat vanaf 2008 onder eigen naam verder: c'est comme ça.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...