Nasmak: 4our Clicks

Nee hoor, geen typefout. Nasmak met 2 a’s. Afkomstig uit Nuenen en opgericht in 1978 als ‘Nasmaak’ en een jaar later omgedoopt tot ‘Nasmak’, omdat er geen Nederlandstalige nummers meer werden geschreven en gespeeld. De band gaat in 1978 een samenwerking aan met Truus de Groot. Truus is voormalig lid van de Foolsband, de voorloper van Doe Maar en werkt onder de naam ‘+ Instruments’ . In 1980 verschijnt hun eerste LP, ‘Nasmak Plus Instruments/Instruments Plus Nasmak, die zeer positief wordt ontvangen en door John Peel de beste plaat van het Europese continent in jaren wordt benoemd. 

Nasmak is de eerste Nederlandse band die een Peel Session doet, and that counts. De band gaat ook op tournee met de heren van Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.), zie voor D.A.F. een eerder bericht (Dreigende Duo's). In 1981 verhuist zangeres Truus de Groot naar New York en richt daar een nieuwe versie van ‘+Instruments’ op met onder andere Lee Ranaldo op gitaar. De Lee Ranaldo van (iets later) Sonic Youth. 

Nasmak gaat verder zonder Truus en trekt de muzikale en ritmische lijnen wat strakker aan. In 1982 komt het collectief met hun beste plaat, ‘4our Clicks’. Deze LP werd door muziektijdschrift OOR uitgeroepen tot ‘misschien wel de beste plaat ooit door een Nederlandse groep gemaakt’. Hoewel wij van plusmingus het niet de allerbeste Nederlandse plaat of all times vinden, durven we het wel de beste Nederlandse new wave plaat te noemen. De plaat bevat inventieve new wave, met drums en bas ‘taking centerstage’. Nummer als ‘Pilot in Charge’ en ‘Waiting Room’ zijn hoekig, repetitief en hypnotiserend. Het is wel een plaat van zijn tijd en daarmee niet helemaal op zich zelf staand: invloeden van bands als de Talking Heads, Japan, Simple Minds en ook King Crimson (ten tijde van ‘Discipline’) zijn hoorbaar. Niettemin: komt dat horen!

Na nog enkele (artistiek) minder succesvolle platen heft Nasmak zich in 1984 op. Bassist Theo van Eenbergen werkt onder de naam Theo Van Rock als geluidsman/producer samen met o.a. Henry Rollins,  Sonic Youth, Pussy Galore, Tool, Red Hot Chilli Peppers, Steve Albini en Iggy Pop.

Van Nasmak zijn geen originele CD's (meer) in omloop. Mocht je interesse hebben dan is een kopie te vinden bij Fonos.nl. Daar zijn overigens twee versies te koop op CD: de originele LP-versie en een geremixte versie. Het enige Nasmak album dat ooit op CD verscheen was 4our Clicks, in een geremixte versie. Net voor de CD uit zou komen hield het Exact-label op te bestaan. De eerste oplage van de CD werd wel geperst, maar haalde de winkels niet. Wie weet waar die oplage terecht is gekomen mag het zeggen... Andere platen van de band zullen zeer waarschijnlijk niet meer op CD verschijnen. De originele LP-versie heeft, hoewel 3 nummers minder dan de remix-versie, onze voorkeur: een authentiekere sound en minder tijdgebonden fratsen.

En welke Nederlandse plaat wij van plusmingus wel de allerbeste vinden? Daar komen we binnenkort op terug. 



1 opmerking:

  1. Hans v.d. Waal9 juni 2018 om 15:58

    Ik been een van de weinige die de CD heeft. Oplage lijkt spoorloos terwijl er 1000 zijn geperst. Ik heb de CD na vele jaren tevergeefs zoeken uiteindelijk via een platenzaak in Eindhoven kunnen bemachtigen. Had ooit een tijd contact met Joop van Brakel die zeer verbaasd was dat ik hem had. Volgen hem zin er 1000 geperst en ging Eksakt Records failliet. Oplage spoorloos op een handje vol na.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...